Blog
5 tipov, ako správne pripraviť váš vozový park na zimu

5 tipov, ako správne pripraviť váš vozový park na zimu

Aj keď už zima nie je to, čo bývala, stále dokáže prekvapiť a pripraviť vodičom nepríjemné chvíle. Ak sú funkčné a spoľahlivé vozidlá pre vaše podnikanie ťažiskové, mali by ste zimnej príprave venovať dostatok času. Viete, ako správne pripraviť váš vozový park na zimu?

Nepodceňujte prezúvanie pneumatík

Zimné pneumatiky sú na Slovensku zákonnou povinnosťou. Ak sa na cestách vytvorí námraza, súvislá vrstva ľadu alebo snehu, sú vodiči povinní používať iba auto so zimnými pneumatikami. Zimné pneumatiky s minimálnou hĺbkou dezénu 3 mm však používajte aj v prípade, že priemerná denná teplota klesne 3 dni za sebou pod 7 stupňov Celzia.

Mráz a nízke teploty môžu udrieť kedykoľvek, preto včasnú výmenu pneumatík vašich vozidiel nepodceňujte. Využite služby správy vozového parku , kde vám skrátia čas prezúvania z niekoľkých týždňov na niekoľko dní. Vyvažovanie kolies, meranie a nastavenie geometrie pred zimou by malo byť pri tejto službe samozrejmosťou. 

Užitočné kvapaliny

Pred príchodom zimy skontrolujte, doplňte a prípadne vymeňte všetky kvapaliny v autách. Zamerajte sa na palivový filter a kontrolu celého palivového systému. Najmä pri dieselových motoroch je táto kontrola dôležitá. Nezabudnite na brzdovú a chladiacu kvapalinu, či vodu do ostrekovačov.

Brzdovú a chladiacu kvapalinu by ste si mali dať vymeniť každé 2 roky. Zanedbanie výmeny brzdovej kvapaliny môže mať veľmi nepríjemné následky. Ak udrú silné mrazy, nová chladiaca kvapalina vydrží aj tie. 

Nastavte si svetlá, vetranie a klimatizáciu

V zime sa dni skracujú a tma prichádza skôr. K nej sa pridáva sychravé počasie a zhoršená viditeľnosť na cestách vďaka snehu, dažďu a hmle. Bezpečné nastavenie svetiel by pre vás preto malo byť prioritou. Správny dosah si sami predstavíte a nastavíte len ťažko. Navštívte autoservis, kde vám intenzitu a dosah svetiel nastavia rýchlo a profesionálne.

Množstvo vodičov podceňuje funkčnosť kabínového filtra. Jeho kvalita sa naplno prejaví v zimnom období, kedy má vplyv na zahmlievanie a čistotu okien. Klimatizáciu využijete nielen v lete, ale aj v zime, pretože vysušuje vzduch a výrazne pomáha očistiť zahmlené okná. Počas pravidelných prehliadok v autoservise si dajte skontrolovať oboje.

Stierače, škrabky a tesnenia dverí

Dobrá viditeľnosť je základ. Ak stierače na autách neplnia svoju funkciu na 100 %, vymeňte ich ešte pred zimou. S čistotou skla súvisí aj zimná zmes do ostrekovačov, ktorú by ste mali dolievať hneď, ako začne teplota vonku konštantne klesať. Zmiešanie s letnou zmesou neprekáža, naopak, zabránite jej zamrznutiu pri prvých mrazoch. 

Škrabka na ľad, metlička a rukavice sú traja pomocníci, ktorých oceníte, keď ráno prídete k zamrznutému autu. Nedarí sa vám dostať do auta? Primrznuté dvere sú častým problémom, ktorému predídete namazaním tesnenia dverí ešte pred zimou. Môžete použiť krém na ruky alebo rôzne prípravky, určené špeciálne na tento účel. 

Dobitie alebo výmena akumulátora

Autobatéria trpí nielen v zimných, ale aj letných horúcich mesiacoch. Pred zimou je preto dobré autobatériu dobiť. Ak máte stále častejšie problémy so štartovaním, potom radšej akumulátor vymeňte za nový. Nechcete predsa, aby ste ráno ostali bezmocne stáť na parkovisku. 

Správa vozového parku a s tým súvisiace pravidelné servisné prehliadky sú jednou z možností, ako efektívne a spoľahlivo pripraviť váš vozový park na príchod zimy. Neodkladajte zbytočne zimnú prípravu, vyzbrojte svoje vozidlá vopred a najmä, jazdite opatrne. 

Chcete vedieť viac o našej servisnej sieti?

Viac o Q-Service