Blog
Ako bez stresu prezuť svoj vozový park?

Ako bez stresu prezuť svoj vozový park?

31. marec je dňom, kedy končí zákonná povinnosť pre povinné nosenie zimných pneumatík. Môžete ich opäť vymeniť za letné, „odľahčiť“ svoje auto a jeho celkovú spotrebu pohonných hmôt. Kedy je najlepšie začať s prezúvaním? Majú pneumatiky naozaj vplyv na celkovú spotrebu pohonných hmôt vášho auta?

Majú pneumatiky vplyv na spotrebu auta a čo je hodnota valivého odporu?

Pneumatiky môžu ovplyvniť celkovú spotrebu vášho auta až o 20 %. Bez ohľadu na štýl jazdy, vek či celkovú váhu auta pri plnom naložení, práve pneumatiky prichádzajú do priameho styku s vozovkou. Ich nahustenie, tvar a materiál, z ktorého sú vyrobené výrazne ovplyvňujú celkovú spotrebu benzínu alebo nafty

Každá pneumatika je, okrem iného, označená aj štítkom s písmenami od „A“ po „G“ v závislosti od hodnoty valivého odporu. Jednotlivé písmená sa od seba líšia objemom 0,1 litra na sto kilometrov. Čo v praxi znamená táto palivová efektivita?

Palivová efektivita pneumatík a nízky tlak

Ak chcete, aby bola spotreba vášho auta čo najnižšia, odporúčame vám zaobstarať si užšie pneumatiky so správnym nahustením. To je potrebné kontrolovať približne jedenkrát za mesiac, pretože nízky tlak v pneumatikách zvyšuje spotrebu paliva. 

Pneumatiky s označením „A“ majú najlepšie jazdné vlastnosti týkajúce sa úspory paliva v nádrži. Zimné pneumatiky sú zvyčajne oveľa ťažšie, aby lepšie „sedeli“ na šmykľavej vozovke. Majú tiež kratšiu brzdnú dráhu. Letné pneumatiky majú nižšiu spotrebu paliva, sú teda priateľskejšie k vašej peňaženke a lepšie sa správajú na rozpálenej vozovke.

Čas na prezúvanie

Zákonná povinnosť nosiť zimné pneumatiky končí 31. marca. Kedykoľvek po tomto termíne a v závislosti od počasia auto prezujte. Hraničná teplota je sedem stupňov Celzia, nad ňou strácajú zimné pneumatiky pozitívne jazdné vlastnosti a zvyšujú spotrebu paliva. 

V horúcich letných dňoch sa môžu správať úplne inak, ako ste zvyknutí. Zákon neudeľuje povinnosť prejsť na letné pneumatiky, no z finančného (a aj ekologického) sa vám prezúvanie určite oplatí. 

Ako prezuť vozový park?

V prípade, že potrebujete prezuť viac áut naraz, odporúčame vám využiť služby odborníka. Výhodou Inter Cars Fleet Programu je možnosť naplánovať si prezutie niekoľkých áut za deň. Ak využijete náš osobný pick-up servis, autá sami vyzdvihneme. Po vykonaní servisu vám ich opäť privezieme a v prípade potreby poskytneme náhradné vozidlá.

Celý vozový park môžete takto prezuť rýchlo a bez starostí, so skráteným čakaním, vďaka širokému pokrytiu servisov. Stáva sa, že vodiči kontaktujú servis až v prípade, keď nastane problém. Mobilný technik od Inter Cars vaše auto vyzdvihne a už pri jazde dokáže určiť, aký závažný je problém. Letné prezúvanie sa blíži, preto neváhajte a objednajte svoj vozový park do servisu včas. 

Chcete vedieť viac o našej servisnej sieti?

Viac o Q-Service