Blog
TCO: Ako vypočítať kompletné náklady na investíciu a prevádzku?

TCO: Ako vypočítať kompletné náklady na investíciu a prevádzku?

Niektorí majitelia firiem a fleetoví manažéri sa ešte aj dnes snažia za každú cenu ušetriť kúpou lacných vozidiel a formou čo najlacnejšieho financovania. V dlhodobom horizonte však tento spôsob nemusí viesť k ušetreniu a k dosiahnutiu najnižších možných nákladov. Viete, ako si vypočítať celkové náklady na investíciu a prevádzku?

Čo je to TCO?

Každé nákupné rozhodnutie ovplyvňujú peniaze. Peniaze sú jedna vec, cena zas druhá. A tak sa stane, že vami zaobstarané lacné vozidlo je natoľko poruchové, že sa jeho používanie predraží aj o niekoľko tisíc eur. Naopak, na prvý pohľad drahé vozidlo sa môže pri konečnom účtovaní ukázať ako výhodná bezproblémová kúpa. Takéto konečné účtovania sa označujú skratkou TCO.

TCO (Total Cost of Ownership/Total Cost of Operation), alebo celkové náklady na vlastníctvo/používanie, je označenie pre súčet všetkých, priamych aj nepriamych, nákladov spojených so zaobstaraním, vlastníctvom, používaním a odpredajom predmetu, v tomto prípade vozidla. Obstarávacia cena tvorí len zlomok týchto nákladov. Aké sú tie zvyšné?

Priame a nepriame náklady

Priame (zjavné náklady)Nepriame (skrýté) náklady
kúpna cenanáklady na opravu a údržbu vozidiel
registračná a cestná daňparkovanie a garážovanie
zákonné poisteniehavarijné poistenie, pokuty a škody (poškodenie majetku/zdravia)
pohonné hmotynáklady na získanie vodičského oprávnenia
odpisyadministratívne náklady
DPH (ak je vlastník platcom DPH, tak sa táto položka nepočíta) 

Na čo sa zamerať pri výbere vozidiel?

Ako fleetový manažér by ste si mali vybrať vozidlo nie podľa aktuálne najvýhodnejšej ceny, ale podľa súhrnne najvýhodnejšej ceny všetkých vyššie uvedených položiek počas obdobia, v ktorom budete vozidlo využívať. Do úvahy berte najmä spotrebu vozidiel a zostatkovú cenu.

Aj drahšie vozidlo môže mať nižšie servisné náklady a spotrebu, ako vozidlo s pôvodne nižšou obstarávacou cenou. Zostatková cena závisí od kvality vozidla a dielov pri jeho kúpe a takisto od ohľaduplnosti pri používaní.

Náklady na pohonné hmoty môžu podľa značky, modelu a ohľaduplnosti pri používaní predstavovať 30 – 50 % celkových nákladov. Podobne je na tom strata zostatkovej hodnoty vozidla. Čo z toho vyplýva? Že takmer až z polovice sa dá TCO ovplyvniť rozumným výberom a používaním vozidla. 

Ako vypočítať TCO?

Po tom všetkom, čo sme si vyššie uviedli, je výpočet kompletných nákladov na investíciu a prevádzku pomerne jednoduchý. Stačí si do identických stĺpcov uviesť konkrétne/približné hodnoty jednotlivých položiek vašich potenciálnych vozidiel, medzi ktorými sa rozhodujete a vypočítať celkové náklady. Výsledné číslo vám napovie, ktoré vozidlo je pre vás výhodnejšie. 

Dajte si pozor na to, aby ste do svojej kalkulácie zahrnuli všetky relevantné informácie, ktoré vám môžu pomôcť čo najlepšie zhodnotiť vašu investíciu. Rozhodli ste sa pri obstaraní vozidiel pre operatívny leasing a potrebujete poradiť? Kontaktujte nás a radi vám zodpovieme všetky otázky. 

Získať prístup k aplikácii